Goed slapen begint met goed advies

2 augustus 2022

Natuurlijk kun je brood kopen bij de supermarkt, maar de meeste mensen zijn er wel over eens dat het brood bij de bakker beter is. Toch kiezen veel van ons ervoor om toch brood in de supermarkt te kopen. Hier zijn verschillende redenen voor: het is makkelijk (je bent toch al in de supermarkt), je hebt geen tijd om ook nog naar de bakker te rijden, de bakker is ’s avonds niet meer geopend, etc. Jammer eigenlijk, dat we gemak belangrijker vinden dan kwaliteit.


Slaapprofs wil je graag laten inzien dat je bij het kopen van een goed bed/ matras niet te makkelijk moet kiezen voor gemak of dat je je laat leiden door de marketingpower van de grote winkelformules of de online spelers. Een goed bed of matras is in grote mate bepalend hoe jij de komende 8 tot 10 jaar slaapt en wakker wordt. Kies daarom voor de specialist met kennis en liefde voor het product. 


En wel hierom:


1: Voel en ervaar of een bed of matras bij jou past

Een slaapspeciaalzaak biedt je vele mogelijkheden om een passende matras te kunnen vinden, te voelen en uit te proberen. Er is genoeg te ervaren, denk o.a. aan verschillende hardheden, zonering, maar ook aan afmetingen, verschillende materialen, enzovoorts. Veel keuze is wellicht lastig, maar daar word je bij geholpen (zie ook punt 2 en 3). 


2: Krijg advies van een specialist

Kies voor vakkennis en ervaring van de slaapspecialist: opgeleid en continue getraind door de A-merken die ze verkopen. Kies voor een specialist, niet voor een verkoper! 

Niet alleen tijdens de aankoop, de meeste slaapspecialisten helpen je ook als je twijfelt over de kwaliteit van je huidige matras. Desgewenst komen ze bij je thuis om de situatie te beoordelen en jou te adviseren.


3: Ga gecoached proefliggen

Het is ontzettend moeilijk om op een bepaald moment te moeten voelen welke matras het beste bij je past. Zeker als je er al op een heel aantal hebt gelegen.

Laat je coachen tijdens dit proces. Door een gestructureerde aanpak en de kennis en expertise van je ervaren en opgeleide adviseur, kun je de juiste keuze maken. 


4: Vergelijk meerdere mogelijkheden, opties en merken

Een slaapspeciaalzaak heeft meestal meerdere merken die je kunt vergelijken. Ieder merk heeft een andere filosofie en dit biedt jou een verscheidenheid aan oplossingen. Vaak kan er zelfs maatwerk geleverd worden. Kom daar maar eens aan bij een online aanbieder of bij een grote formule. Daar houden ze niet echt rekening met het individu, daar gaan ze voor de massa.

Een voorbeeld: een grote internationale speler als IKEA heeft geen boodschap aan het feit dat Nederlanders het langste volk ter wereld is, zij kijken op Europese schaal. Zij bieden geen matrassen langer dan 2 meter. De bekende A-merken doen dit wel.


5: Kies voor A-merken

Heel belangrijk: de bekendste A-merken zoals Auping, Eastborn, Kuperus en AVEK vind je alleen bij de slaapspeciaalzaken en niet bij de online aanbieders of grote formules. Van deze merken kun je op aan dat ze voorop lopen qua innovatie, gebruik van goede materialen, duurzaam en veelal in Nederland produceren. Kies voor kwaliteit, Kies voor een goed merk. 


6: Prijs kwaliteit verhouding

Een grote misvatting is dat je bij een slaapspeciaalzaak duurder uit bent dan bij een online aanbieder of een grote formule. Een slaapspeciaalzaak biedt voor dezelfde prijs vaak veel meer services en faciliteiten.


Het gevoel van voordeel wordt door de online spelers en de grote formules versterkt door de (agressieve) manier van adverteren. Een vaak gekozen strategie is het weergeven van de prijs van de kleinst mogelijke matras. Emma biedt haar O2 matras aan met een vanaf prijs van € 509- (aug 2022). Dan heb je een matras van 70 cm breed. Dat was in 1900 wellicht een prima afmeting, maar anno 2020 is dit wat aan de smalle kant. Kies je dus voor de meest gekozen Nederlandse afmeting (90×200 cm), kost deze matras ineens € 599,-. Dat is best een verschil, bijna 20%. Voor deze prijs slaap je voor hetzelfde geld op een Auping, Pullman, Eastborn of een ander A-merk matras.


7: Kies voor thuis uitproberen met een oplossing

De online aanbieders schreeuwen het van de daken: probeer je matras thuis uit. Dat moet ook wel, want online heb je geen mogelijkheid om een matras te proberen. Mocht deze niet passen, dan krijg je je geld terug. Lijkt heel mooi, maar de kans dat een one size fits all matras perfect bij je past is net zo groot als bijvoorbeeld een spijkerbroek maat 32/36.

Als je niet precies weet hoe je een matras moet testen en je hebt niet de mogelijkheid deze te vergelijken met andere matrassen, dan blijkt dat veel mensen de matras accepteren. Maar of dit dan ook de beste oplossing voor je is, is dan de vraag.

Daarnaast nemen niet veel mensen de moeite om te retourneren. Eén van de redenen hiervoor is dat wanneer je je matras laat ophalen, helpen ze je niet om wel een juiste matras te vinden. De online aanbieders hebben die mogelijkheid helemaal niet. Ze hebben vaak maar 1 type matras. Dan heb je wel je geld terug, maar geen matras en nog geen oplossing voor de komende jaren. Niet zo oké dus!

Slaapspeciaalzaken pakken dit anders aan, die helpen je eerst bij het maken van de keuze en het vergelijken van meerdere opties. De kans dat de matras die je thuis geleverd krijgt bij je past is hiermee al aanzienlijk groter. Daarnaast kunnen ze je helpen wanneer de matras toch niet fijn blijkt te zijn. Dit door een aanpassing te doen aan de matras of om je een andere matras aan te bieden die wel past (al dan niet tegen bijbetaling). Maar ze kunnen je daadwerkelijk helpen en laten je niet zonder matras achter …..


8: Kies voor duurzaamheid

Thema’s die spelen binnen bij duurzaamheid zijn bijvoorbeeld productiemethode, materiaalgebruik, transport, recycling van oude matrassen en bedden.

Slaapspeciaalzaken werken nauw samen met de A-merken en in het zo duurzaam mogelijk produceren, lopen de grote A-merken voorop.

Ook besteden de A-merken ook veel tijd en geld aan het trainen van mensen om ervoor te zorgen dat consumenten het juiste matras selecteren. Doel: een tevreden klant en zo min mogelijk matrassen die retour genomen moeten worden. Hoe lager dit percentage, des te lager de milieubelasting m.b.t. vervoersbewegingen en het recyclen van technisch nog goede, maar niet passende matrassen.

Vergelijk dit bijvoorbeeld met de online aanbieders die vaak in het buitenland produceren (veel transport kilometers) en waarbij klanten zonder advies op try-and-error basis een matras uitproberen, met hoge retourpercentages als gevolg. Veel matrassen worden hierdoor onnodig geproduceerd. Deze scoren dus niet zo hoog op het aspect duurzaamheid.


CONCLUSIE

Kies voor de slaapspeciaalzaak en voor goed advies + gecoached proefliggen + thuis uitproberen + garantie vanuit de A-merken. De kans dat de matras nu bij je past, is vele malen groter. Goed voor jou, maar ook goed voor het mileu.

Mocht je na een aantal dagen toch niet tevreden zijn, dan biedt de slaapspeciaalzaak in combinatie met de garantie die de A-merken bieden altijd een oplossing zonder dat je op een bepaald moment zonder matras komt te zitten.



Een tip van Slaapprofs: Maak een afspraak

Vind je het vervelend om in een winkel te moeten wachten? In de drukte te moeten proefliggen? Wil je echt volop aandacht en advies? Maak dan een afspraak. 

Kies dan bij voorkeur niet voor bijvoorbeeld zaterdagmiddag 2 uur, dan is het vaak druk, maar kies voor een ochtend. Dan is het vaak rustiger in de winkel. Bijkomend voordeel, dan ben je vaak beter uitgerust en kun je tijdens het proefliggen de matrassen beter beoordelen.