Proefliggen en proefslapen, dat zijn termen die je tegenwoordig vaak hoort. Maar wat is eigenlijk het verschil. Slaapprofs legt het je uit!
Proefliggen
Vergelijk proefliggen met het maken van een testrit wanneer je een auto koopt. Even een kort moment meerdere (matras)soorten en typen uitproberen, ervaren en vergelijken. Proefliggen doe je in een beddenwinkel.
Steekwoorden:
- In de winkel
- Korte tijdsduur
- Meerdere matrassoorten en typen vergelijken
Hoe werkt het?
Na een inventarisatie door je adviseur waarbij hij of zij al dan niet gebruik maakt van een meetsysteem (lees ook: “meten is weten”), is het tijd om verschillende matrassen daadwerkelijk te gaan ervaren/ testen.
Hierbij spelen twee aspecten een belangrijke rol: ergonomische ondersteuning en liggevoel. Het is slim om dit tijdens het proefliggen voor je zelf ook als twee losse aspecten te beoordelen.
Ergonomische ondersteuning
Onder begeleiding van je persoonlijk adviseur probeer je verschillende matrassen uit om te bepalen welke matras jouw lichaam het beste ondersteunt. De “kern” van de matras is met name hiervoor verantwoordelijk. Het soort materiaal, de hardheid en de zonering zijn zaken die hierbij een rol spelen.
Het is fijn dat je adviseur je hierbij coacht omdat dit vaak heel moeilijk is om zelf goed te kunnen voelen of bepalen.
Gelukkig kan je adviseur je hierbij helpen want of een matras jou de juiste ergonomische ondersteuning geeft is voor een ervaren en goed opgeleide adviseur goed te beoordelen.
Je adviseur let met name op:
1. Ligt je ruggengraad (in zijligging) horizontaal
Om dit te kunnen realiseren heeft hij/zij een aantal opties om dit voor elkaar te krijgen. Deze hebben te maken met de mogelijkheden die de verschillende matrassen of bedbodems, bijvoorbeeld qua hardheid en zonering, kunnen bieden om met name je schouder, je taille en je heup extra te ondersteunen of juist meer ruimte te geven.
2. Ligt je nek goed recht
Een matras en kussen zorgen er samen voor of je lichaam goed ondersteund wordt. Samen met je adviseur bepaal je welk kussen het beste bij je nieuwe matras past.
3. Specifieke aandachtspunten die je tijdens de inventarisatie hebt aangegeven
Heb je bijvoorbeeld aangegeven vaak last te hebben van je schouder, dan zal je adviseur hier extra op letten.
Liggevoel
Zoveel mensen, zoveel wensen. Liggevoel is een minder meetbaar onderdeel van het proefliggen. Dat heeft met smaak te maken. Daarom ligt het beoordelen hiervan wat meer bij jou, dan bij je adviseur. Hij of zij kan je wel helpen door je verschillende soorten matrassen, die wel je de juiste ergonomische ondersteuning geven maar een ander liggevoel geven, te laten ervaren.
Sommige mensen liggen nu eenmaal graag op een zachte matras dan op een harde. Het liggevoel wordt met name bepaald door de bovenste lagen van de matras. Het soort materiaal en de dikte van de lagen spelen hierbij een rol.
Conclusie
Toegevoegde waarde van de winkel: advies, vergelijken en een passend product
Het kunnen voelen, ervaren en hierdoor kunnen vergelijken van matrassen gecombineerd met de hulp van je adviseur in je zoektocht naar een passend matras, is de reden waarom je eigenlijk altijd je matras in een winkel zou moeten kopen. Je wordt gecoacht door iemand die verstand heeft van matrassen en de mogelijkheden die verschillende soorten en typen je kunnen bieden. Hierdoor kan hij of zij je “koppelen” aan de juiste matras, je kunt meerdere matrassen vergelijken. De kans dat je hierdoor een matras vindt die echt bij je past, is dus veel groter dan dat je bijvoorbeeld een “one size fits all matras” thuisgestuurd krijgt.
Kies bewust: je gaat namelijk niet voor een one-night stand, je gaat voor een langdurige relatie!